een aantal

Verzuim tips

voor in de horeca

Neem Dirk

Bel 085 - 760 22 21

hallo@neemdirk.nl

Adres Albert Joachimikade 3C
4461 BG Goes
Onder naam van RDR Verzekeringen
AFM: 12047725 - KVK: 80259162

Verzuim, elke sector kan er mee te maken krijgen. En als het er is dan kan het flink in de papieren lopen.

Ben je verzekerd tegen ziekteverzuim dan heb je nog steeds te maken met kosten om nieuwe mensen te vinden, de nieuwe krachten in te werken en de loonkosten moeten worden betaald. Ben je niet verzekerd dan krijg je ook nog eens te maken met dubbele loonkosten. En vergeet de rekening voor een arbeidsdeskundige niet. Al met al, het kan flink in de papieren lopen.

Preventie

Er wordt veel gedaan aan diverse soorten preventie. Denk hierbij aan brandblussers, alarmsystemen, keuringen van installaties en afzuiginstallatie en preventie tegen inbraak door het plaatsen van SKG sloten. Maar vaak vergeten we preventiemaatregelen te nemen tegen verzuim. En dit terwijl het zo belangrijk is!

Verzuim tips

NeemDirk heeft enkele tips op een rijtje gezet die je met een niet al te grote inspanning kan toepassen in jouw bedrijf.

Veiligheid en verzuimbeleid | Zorg voor een goede en veilige werkomgeving. Denk hierbij aan goed werkend apparatuur, zijn er geen losliggende planken of uitstekende schroeven en vergeet niet om voldoende pauze momenten in te lassen. Een tweede is het verzuimbeleid. Zorg dat deze bekend is bij de werknemers. Weet welke stappen er genomen moet worden bij verzuim (zowel bij de werknemer als bij de werkgever). Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een verzuim protocol met afbeeldingen i.p.v. lange teksten.

Herken signalen | Een griep is vaak niet ver van te voren te zien. Je kan diezelfde nacht koorts krijgen en je ligt een dag tot enkele dagen ziek op bed (dit is natuurlijk per persoon verschillend). Zorg dat je signalen herkent. Merk je dat een werknemer wat stiller is, is de concentratie minder, is diegene prikkelbaar en/of moe? Dan kunnen dit tekenen zijn dat er iets speelt. Of dit nu op de werkvloer is of in privé sferen. Het kan leiden tot verzuim. Door signalen te herkennen is verzuim wellicht te voorkomen. Iedereen kan soms zijn of haar dag niet hebben. Zit er zo’n dag tussen, prima! Maar komt het vaker voor? Probeer even het gesprek aan te gaan.

Toon interesse | Zakelijk is zakelijk en privé is privé. Je hoort het mensen vaak zeggen alleen is de draad tussen zakelijk en privé vaak flinterdun en in veel gevallen overlapt het elkaar. Praat met elkaar. Geef elkaar het gevoel dat een werknemer bij je terecht kan. Hierdoor kan er vroegtijdig hulp geboden worden. Nu hoor ik je denken ‘Ik ben geen sociaal werker’ klopt! Heb je helemaal gelijk in maar je bent wel ondernemer en weten wat speelt bij je werknemer is belangrijk. Je besteed vaak meer tijd met elkaar dan dat je je eigen vrienden ziet. Laat weten dat je bereikbaar bent en interesse toont. Op die manier zul je signalen herkennen.

 

Herken signalen > Toon interesse > Plaats de signalen > Voorkom verzuim

 

Vertrouwen en presteren | Misschien dat Peter die in de bediening werkt goed is in plannen en met zijn goede communicatie en omgang met mensen (coaching) beter op zijn plek is als eerste medewerker. Of dat Sanne die achter de bar alle dranken klaar maakt en hier het klantcontact een stuk minder is, beter op haar plek is in de bediening vanwege haar vriendelijkheid en sociale vaardigheden. Zorg dat de juiste persoon op de juiste plek staat. Er zijn situaties waarin na een tijdje blijkt dat iemand beter zijn of haar kunnen kan laten zien in een andere functie maar dat diegene het zelf nog niet ziet. Laat zien en merken dat je naar de positieve kanten kijkt en benoem deze ook. Dit zorgt voor onderling vertrouwen. Je toont immers vertrouwen in iemands ontwikkeling en niet op prestatie.

Verantwoordelijkheden | Bij verzuim zijn er altijd twee partijen betrokken. Jij als werkgever en de zieke werknemer. Als werkgever wordt verwacht dat je voldoende rekening houdt met de (zieke) medewerker en andersom mag je dat ook verwachten van de (zieke) medewerker. Je bent samen een contract aangegaan en naast de rechten brengt dit ook zijn plichten met zich mee. Bespreek deze met elkaar. Weet wat er van elkaar wordt verwacht en blijf transparant.

Vergeet vooral jezelf niet | We hebben het over het verzuim van personeel gehad maar vergeet ook vooral jezelf niet. Herken ook tijdig signalen bij jezelf en durf aan de bel te trekken. Niet alleen bij de mensen in privé sferen maar ook bij medewerkers.

Wil je meer info over ziekteverzuim en de daarbij behorende Arbo-begeleiding? Neem gerust contact op met Dirk!

NeemDirk

Laat een review achter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.